Vuur- en rookverbod

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) kondigde op 12 mei 2022 code oranje af voor de provincie Vlaams-Brabant. Doordat het droog is in onze natuur- en heidegebieden en bossen, is het brandgevaar er hoog. Bovendien wordt er de komende dagen weinig neerslag verwacht en zullen de temperaturen nog stijgen, waardoor het risico op branden verder toeneemt. Daarom geldt er vanaf vandaag een rook- en vuurverbod in en rond deze gebieden, net als een verbod om er kampvuren te maken.


Wat betekent code oranje?

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) paste op 12 mei 2022 de risicocode voor het volledige grondgebied van de provincie Vlaams-Brabant aan naar: “ORANJE - Hoog gevaar. Wees voorzichtig!”

Meer informatie vind je op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos.


Een rook- en vuurverbod en kampvuurverbod in en rond natuur– en heidegebieden en bossen.

Om bos- en natuurbranden te voorkomen, kondigt provinciegouverneur Jan Spooren met onmiddellijke ingang een politiebesluit af. Dit legt een absoluut rookverbod op in de natuur- en heidegebieden en bossen in de provincie Vlaams-Brabant, evenals een verbod om er een kampvuur of vuur in open lucht te maken. Dit verbod geldt ook in een straal van 30 meter rond de natuur- en heidegebieden en bossen. Jan Spooren, gouverneur van Vlaams-Brabant: “Mijn diensten volgen deze droogtesituatie heel gericht op. Van zodra het kan, gaan we opnieuw naar code geel en zal ik het vandaag afgekondige politiebesluit opheffen. Ondertussen vraag ik iedereen om heel waakzaam en alert te zijn voor vuur in de natuur en voor alles wat vuur kan veroorzaken.”


Besluit gouverneur rook- en vuurverbod - 12 mei 2022.pdf

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 13 mei 2022
Vuur- en rookverbod
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.