Verbod op niet-essentieel gebruik van drinkwater opgeheven

Op 22 mei vaardigde de gouverneur van Vlaams-Brabant een verbod uit op niet-essentieel gebruik van drinkwater in 42 van de Vlaams-Brabantse gemeenten. Dit verbod kwam er omdat de waterverbruiken zo extreem hoog waren dat het waterbevoorradingssysteem niet kon volgen met leveren. 

Op 21 mei was er een waterverbruik dat meer dan 35% hoger lag dan normaal, net wanneer de drinkwatermaatschappij niet naar zulke hoge piekcapaciteit kon omwille van infrastructuurwerken. Het resultaat was dat er in bepaalde wijken in Tervuren, Hoeilaart, Aarschot (Rillaar, Langdorp) en Tienen (Kumtich) tijdelijk geen water uit de kraan kwam. In Overijse waren meer dan 250 gezinnen getroffen en ondervond ook de brandweer grote problemen bij bluswerken.

Intussen is de situatie gelukkig terug genormaliseerd. De Watergroep laat weten dat er momenteel geen specifieke reden meer is voor het behoud van het verbod op niet-essentieel gebruik van leidingwater. Sinds ruim een week is het drinkwaterverbruik drastisch gezakt dankzij de iets lagere temperaturen en de regen. Regenwaterputten zijn terug gevuld, waardoor de vraag naar drinkwater terug gezakt is naar normale hoeveelheden. De Watergroep heeft alle reserves aangevuld en de piekcapaciteit is opgetrokken.

De zeer vroege droogte dit jaar en de problemen van eind mei hebben ons doen inzien hoe kostbaar water is en hoe belangrijk het is er spaarzaam mee om te gaan. Iedereen kan zijn steentje bijdragen om water te besparen. Niet-essentiële toepassingen van water beperk je best nog steeds tot een minimum.

Tips over spaarzaam omgaan met water vind je op:


politiebesluit opheffing captatieverbod.pdf

Laatst bijgewerkt op 10 juni 2020
Verbod op niet-essentieel gebruik van drinkwater opgeheven
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.