De brandweer in Vlaanderen in 2024

Elk jaar bevraagt Netwerk Brandweer - de koepelorganisatie van de 20 Vlaamse hulpverleningszones en VVSG - de zones over hun inkomende oproepen. De meest recente cijfers illustreren niet alleen de omvang van de inzet, maar ook de veelzijdigheid van de taken die de brandweer vervult in Vlaanderen. In 2024 ontving de brandweer maar liefst 360.581 oproepen, wat neerkomt op ongeveer 988 oproepen per dag. 

Opvallend is dat van deze oproepen 'slechts' 24.485 specifiek voor brand waren. Dit betekent dat ongeveer 6,8% van alle oproepen betrekking had op brandincidenten. Uiteraard betekent dit ook dat niet elke brandoproep resulteert in een effectieve brand, aangezien een deel van de oproepen vals alarm betreft.

Inzet van de brandweer

Dagelijks staan 12.548 mensen (uitgedrukt in voltijdse equivalenten bij beroepsmensen en administratieve profielen) paraat. Deze indrukwekkende brandweerfamilie bestaat uit:

  • 3.181 beroepsbrandweerlieden
  • 8.638 vrijwillige brandweermensen
  • 729 medewerkers van de administratie

Deze combinatie garandeert dat de brandweer elke dag snel en adequaat kan reageren op de uiteenlopende noodsituaties. De brandweertaken kennen een enorme verscheidenheid: van het redden van dieren in noodsituaties, tot helpen bij wateroverlast, tot technische bijstand bij een ongeval (bv. het openknippen van een wagen bij een verkeersongeluk). 

Belang van ambulanceritten

Weinig mensen realiseren zich dat de brandweer ook een cruciale rol speelt bij ambulanceritten in Vlaanderen. Van de 360.581 oproepen zijn maar liefst 249.509 bestemd voor ziekenwagens. Dus ongeveer 69,2% van alle oproepen waren bestemd voor ziekenwagens. Dit hoge aandeel benadrukt de veelzijdigheid en het brede scala aan diensten dat de brandweer aan onze gemeenschap levert.

"De cijfers bevestigen de uitzonderlijke paraatheid en inzet van onze brandweerkorpsen. De recente beloofde inspanningen van de nieuwe federale regering, zoals de indexering van de jaarlijkse federale middelen, is erg positief te noemen. Vanuit de steden en gemeenten dringen wij ook aan om verder te gaan naar een 50-50-verdeling van de kosten van de brandweer tussen het federale en het lokale niveau. Gezien de meerkosten van de hervorming tot op heden vooral worden gedragen door de lokale besturen", aldus Vera Celis, voorzitter van Netwerk Brandweer.

Onze zone in cijfers

De brandweer in Vlaanderen in 2024.pdfDe brandweer in Vlaams-Brabant in 2024.pdfHulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant in 2024.pdf

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 18 maart 2025
De brandweer in Vlaanderen in 2024