Taken
Dringende geneeskundige hulpverlening

Uiteraard staat de brandweer in voor het blussen van branden en het redden van personen in gevaar maar het takenpakket gaat verder dan dat. De meeste operationele medewerkers hebben een dubbele taak; naast brandweerman of -vrouw zijn ze ook nog eens ambulancier. 

Als je dus de hulpdiensten moet bellen omwille van een levensbedreigende ziekte of een ernstig ongeval, beland je mogelijk in een ziekenwagen van Hulpverleningszone Oost. Binnen onze zone zijn er 10 ziekenwagens actief, verdeeld over 5 posten:

  • Post Leuven: 2 
  • Post Haacht: 1
  • Post Overijse: 3
  • Post Tienen: 2
  • Post Landen: 2

Zij zijn 24 uur op 24 beschikbaar. 

De wet- en regelgeving bepaalt dat patiënten enkel naar een ziekenhuis met een erkende spoedgevallendienst (functie "gespecialiseerde spoedgevallenzorg") mogen gebracht worden. Patiënten worden steeds overgebracht naar de spoedgevallendienst die het Hulpcentrum 100/112 aanduidt (patiënten hebben dus geen keuzevrijheid). In regel is dat de dichtstbijzijnde spoedgevallendienst.


Dringend ziekenvervoer is niet gratis. Het tarief voor het vervoer met een ziekenwagen is vastgelegd door de FOD Volksgezondheid en wordt jaarlijks aangepast aan het indexcijfer.  

Tarief ziekenwagenritten 2018.pdf

Retributiereglement vervoer ziekenwagen.pdf

Dringende geneeskundige hulpverlening
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.