Website Leef Brandveilig in een nieuw kleedje

In 2018 vielen er tot op heden reeds 8 dodelijke slachtoffers bij woningbranden. Vzw Oscare, Hulpverleningszones Oost (Vlaams-Brabant), Zuid-Oost, Meetjesland, Westhoek, Taxandria, Vlaams-Brabant West, Rivierenland en Provinciale bond Brandweer West-Vlaanderen slaan de handen in elkaar om het aantal slachtoffers te verminderen en lanceren daarom samen de website www.leefbrandveilig.be.

2018 is inmiddels alweer een zwart jaar op het vlak van brandveiligheid. Zo eisten woningbranden tot nu toe minstens 8 doden in België of gemiddeld één om de vijf dagen. Het consortium, bestaande uit nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens Oscare en hulpverleningszones van de brandweer, willen hier dringend verandering in brengen door de krachten te bundelen. Op de vernieuwde website worden alle thema’s met betrekking tot brandveiligheid in en rond de woning vanuit dagelijkse en herkenbare situaties ondergebracht.

De website kan beschouwd worden als een toolbox voor iedereen: kinderen, jongeren, families, senioren, leerkrachten,… en zelfs voor de brandweer en hun brandpreventieadviseurs.

De Familie Van Vlam

Rode draad in de Leef Brandveilig-campagnes is de familie Van Vlam. Deze familie, die zeer brandveilig leeft en het goede voorbeeld moet geven, wordt bewust ingezet in de campagnes om brandveilig leven te promoten, preventietips mee te geven, met een focus op het belang van rookmelders en een vluchtplan. De familie Van Vlam bestaat uit grootouders, ouders, (klein-)kinderen en een huisdier. Het opzet is om vanuit verschillende situaties en gebeurtenissen brandveilige thema’s aan te kaarten en brandveilige boodschappen mee te geven.


Historiek

Op 31 mei 2017 ging Hulpverleningszone Oost een verdere samenwerking aan met vzw Oscare. Beiden werkten al langer samen voor de organisatie van nazorgmomenten, opendeurdagen en infostanden. Samen ontwikkelen ze digitaal en geprint beeldmateriaal rond brandveiligheid.

Het gaat van de belangrijkste thema’s rookmelders en vluchtplan tot thema’s waarbij wordt ingespeeld op de actualiteit. In de eerste 2 maanden werden maar liefst 24 beelden rond brandveiligheid ontwikkeld.

Na deze testfase kwamen er nog 6 andere hulpverleningszones bij: Taxandria, Zuid-Oost, Rivierenland, Vlaams-Brabant West, Westhoek en Meetjesland. Ondertussen stapte ook de Provinciale bond Brandweer West-Vlaanderen mee in het gezamenlijk verhaal.


Samen met dezelfde boodschap naar meer brandveiligheid

De bedoeling is om met z’n allen één uniforme boodschap, naast de boodschap die een Hulpverleningszone of Provinciale bond zelf wil verspreiden, te delen met de burger. Want brandveiligheid is de verantwoordelijkheid van iedereen!
Dit project is uniek in de geschiedenis van de brandweer en brandveiligheid. Nog nooit hebben zoveel brandweerposten hetzelfde materiaal gebruikt. De kracht van dit verhaal is het samen verspreiden van een uniforme boodschap! Want samen staan we sterk(er)!


Nieuwsbrief

Leef Brandveilig start vanaf nu ook met het uitsturen van nieuwsbrieven met allerhande interessante brandveilige tips. Burgers en bedrijven, maar ook overheden, kunnen hierop intekenen. Inschrijven op de nieuwsbrief kan vanop de hoofdpagina.


Doe zoals de familie Van Vlam en Leef Brandveilig!

Laatst bijgewerkt op 13 februari 2018
Website Leef Brandveilig in een nieuw kleedje
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.