Nieuws
Preventiedienst beloond door FOD Binnenlandse Zaken

Van 8 tot 23 september 2018 vond de ‘14-daagse van de Veiligheid’ plaats. Jaarlijks sensibiliseert de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken tijdens die periode rond brandveiligheid in de woning. 

Dit jaar zette de campagne “Elke rookmelder telt” in op voldoende en goed werkende rookmelders. Hieraan koppelde FOD Binnenlandse Zaken een rookmelderwedstrijd voor hulpverleningszones die inspanningen doen rond sensibilisering op vlak van brandveiligheid. Drie hulpverleningszones met de meest originele insteek om de slogan “Elke rookmelder telt” in de praktijk te brengen, werden daarbij geselecteerd. Naast originaliteit waren ook haalbaarheid, kostprijs, zichtbaarheid, toegankelijkheid en doel elementen in de beoordeling van de preventieprojecten.

Voor het project ‘Leef Brandveilig’ met vzw Oscare werd onze preventiedienst bekroond door Binnenlandse Zaken en wint 500 rookmelders in de rookmelderwedstrijd.

Leef Brandveilig

Op 31 mei 2017 ging onze zone een verdere samenwerking aan met vzw Oscare. We werkten al langer samen voor nazorgmomenten, opendeurdagen en infostanden. Samen ontwikkelen we digitaal en geprint beeldmateriaal rond brandveiligheid. Het gaat van de belangrijkste thema’s rookmelders en vluchtplan tot zeer actuele thema’s. In de eerste 2 maanden werden maar liefst 24 beelden rond brandveiligheid ontwikkeld.

Na deze testfase kwamen er nog 7 andere hulpverleningszones bij. Deze zijn Taxandria, Zuid-Oost, Rivierenland, Vlaams-Brabant West, Westhoek, Meetjesland en Noord-Limburg. Ondertussen stapten ook de Provinciale bond Brandweer West-Vlaanderen en BIN Kenniscentrum mee in het gezamenlijk verhaal. De ontwikkeling van de beelden en campagnes blijft gebeuren door vzw Oscare en onze zone, met mogelijke input van de andere zones.

Ondertussen is er al heel wat beeldmateriaal, dat zeer positief wordt ervaren door burgers en brandpreventieadviseurs. Voor de 14-daagse van de Veiligheid van FOD Binnenlandse Zaken van 2018 ontwikkelden we extra beeldmateriaal rond rookmelders.

Uit het juryrapport van FOD Binnenlandse Zaken: “Leef Brandveilig heeft intussen een heel verhaal ontwikkeld over brandveiligheid, maar ook ruimer bijvoorbeeld met aandacht voor veilig zonnen. Het speelt in op specifieke risico’s, maar ook op maatregelen en doet dat telkens met een herkenbare lay-out en de personages van de familie Van Vlam. Het is ook knap dat de boodschappen snel op de actualiteit kunnen inspelen.

Zowel het plaatsen van voldoende rookmelders als het hebben van een vluchtplan is duidelijk aanwezig in de boodschappen op de website en sociale media. Het materiaal wordt ook afgedrukt zodat het bruikbaar is op opendeurdagen en infomomenten. En sinds kort is er ook het voertuig waarmee de preventiedienst de baan op kan en kinderen, ouders, studenten, … op een speelse wijze aan de tand kan voelen over hun kennis van brandveiligheid.”

Tim Renders, brandpreventieadviseur bij Hulpverleningszone Oost:

Brandveiligheid en brandpreventie zijn de belangrijkste taken van de brandweer. Wij trachten sinds de start van onze zone in 2015 hier volop op in te zetten om zoveel mogelijk mensen te bereiken. We hebben in België immers nog een lange weg af te leggen: elke 7 dagen sterft iemand door een woningbrand. Het doet wel enorm plezier om deze erkenning voor ons werk te krijgen door FOD Binnenlandse Zaken.

Preventiedienst beloond door FOD Binnenlandse Zaken
  • 08/10/2018 07:49
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.