De brandweer houdt van veilig vuurwerk!

De Vlaamse brandweer vraagt burgers om zelf geen vuurwerk af te steken, maar te genieten van de gemeentelijke en stedelijke knallende festiviteiten op oudejaar. Elk jaar vallen er namelijk veel slachtoffers bij particulieren die vuurwerk afsteken.


Een onvergetelijk nieuwjaar

Ambulanciers zijn elk jaar getuige van dramatische ongevallen met vuurwerk. Voor de betrokkenen bij zulke ongevallen zijn dit onvergetelijke feestdagen, want hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Naast de feestvierders die zelf vuurwerk ontsteken, lopen kinderen, reinigingsdiensten van de gemeente of gewone voorbijgangers die de dag nadien rondslingerend afval van vuurwerk oprapen hetzelfde gevaar. Ook restafval van niet-ontploft vuurwerk veroorzaakt ernstige verwondingen met blijvende letsels en littekens. Het gevaar op ontploffen blijft, zelfs wanneer iemand deze uren na het afsteken aanraakt.

Volgens de cijfers van Stichting Brandwonden is het aantal ongevallen met lichamelijke letsels in 2018 bijna verdubbeld t.o.v. 2016, van 48 naar 87. Het aantal slachtoffers jonger dan 16 jaar is in diezelfde periode zelfs verdrievoudigd, van 4 naar 13. Verwondingen aan de ogen (27%) en het gezicht (24%) komen het meest voor. Op de derde en vierde plaats staan verwondingen aan de handen en vingers. Het aantal slachtoffers dat diende een operatie te ondergaan is eveneens verdubbeld (vooral oogchirurgie).

Vuurwerk kan je niet alleen levensgevaarlijk verwonden, het kan ook brand veroorzaken. Wanneer vuurwerk op brandbaar materiaal, zoals een rieten dak of plastic koepel, terechtkomt, kan het een heel huis in lichterlaaie zetten.

Verknal je feest dus niet door vuurwerk af te steken. In veel gemeenten is het afsteken van vuurwerk bovendien verboden of strikt gereglementeerd tijdens oudejaarsnacht.

Tips voor een KNALfeest

Steeds meer gemeenten en steden organiseren een feestelijk evenement, al dan niet met vuurwerk, om samen met hun inwoners knallend het nieuwe jaar in te luiden. Deze shows zijn professioneel georganiseerd en voldoen aan alle veiligheidsvereisten. De brandweer nodigt dan ook alle feestvierders uit om samen van dit spectaculaire vuurwerk te genieten.

We geven ook nog volgende tips mee voor een mooi, onvergetelijk, maar vooral ook veilig eindejaar:

  • Fan van een echte kerstboom? Geef hem voldoende water! Een droge kerstboom is erg brandgevoelig.
  • Let op met kaarsen. Plaats ze op een veilige afstand van brandbare materialen, zoals de kerstboom of gordijnen.
  • Gebruik bij voorkeur LED-kerstverlichting. Controleer de bedrading van je kerstverlichting.
  • Fondue of gourmet smaken heerlijk in deze periode van het jaar. Ze zorgen ook voor extra gezelligheid. Neem de nodige voorzorgen om brandwonden te voorkomen. Zijn de kabels veilig? Kunnen feestvierders, kinderen of huisdieren erover struikelen?
  • Haal een blusdeken in huis, een kleine kost die een groot verschil maakt! En heb je een rookmelder in de buurt van je kerstboom?


Vanwege de brandweerzones: we wensen jullie een onvergetelijk eindejaar!

Laatst bijgewerkt op 19 december 2018
De brandweer houdt van veilig vuurwerk!
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.