90.000 Vlaamse gezinnen gaan voor meer brandveiligheid!

Het Kenniscentrum voor Buurtinformatienetwerken (BIN) stapt mee in het verhaal ‘Leef Brandveilig’. Hierdoor sluiten 900 Vlaamse buurtinformatienetwerken zich aan en engageren ze zich voor minder brandwonden en meer brandveiligheid binnen hun wijk en gemeente. Met deze toezegging bereiken we meer dan 90.000 gezinnen met onze brandveilige boodschap Leef Brandveilig.


In 2017 ging Oscare vzw een verdere samenwerking aan met Hulpverleningszone Oost (Vlaams-Brabant). Beiden werkten al langer samen voor de organisatie van nazorgmomenten, opendeurdagen en infostanden. Samen ontwikkelen ze digitaal en geprint beeldmateriaal rond brandwonden en brandveiligheid.

De belangrijkste thema’s die aan bod komen, zijn onder andere rookmelders, vluchtplan en eerste hulp bij brandwonden en thema’s waarbij wordt ingespeeld op de actualiteit. Nadien kwamen er nog 6 andere hulpverleningszones, nl.Taxandria, Zuid-Oost, Rivierenland, Vlaams-Brabant West, Westhoek en Meetjesland en de Provinciale bond Brandweer West-Vlaanderen bij. Ook Buurtinformatienetwerk Kenniscentrum stapt nu mee in dit gezamenlijk verhaal.


Een BIN is een samenwerkingsverband tussen burgers, zelfstandigen, of bedrijven die in een bepaalde wijk of buurt, samen met de lokale politie en de gemeente onderling informatie uitwisselt om de veiligheid te verhogen.

Benno Gekiere, voorzitter van het Kenniscentrum voor Buurtinformatienetwerken, heeft de samenwerking toegezegd met ‘Leef Brandveilig’. “Niet alleen inbraakpreventie is van belang, maar vanaf nu willen we ook inzetten op een drastische daling van doden en gewonden door brand. Samen kunnen we kennis en preventie in al zijn aspecten verspreiden. Samen gaan we een succes maken van een integrale en geïntegreerde aanpak van preventie.”

“We zijn bijzonder verheugd om een samenwerking aan te gaan met de BuurtInformatieNetwerken. Door de krachten te bundelen en gebruik te maken van elkaars netwerk versterken we elkaar en kunnen we onze boodschap bij een groot deel van de bevolking brengen om zo te komen tot een veilige, en dus ook brandveilige, buurt!”, zegt Koen Maertens, directeur van Oscare.

Tim Renders, brandpreventieadviseur HVZ Oost Vlaams-Brabant: “Brandveiligheid is één van de belangrijkste taken van de brandweer maar is niet enkel een zaak van ons. Het is immers de verantwoordelijkheid van iedereen. Ik ben dan ook zeer blij dat meer en meer organisaties brandveiligheid hoog op de agenda zetten. Met deze nieuwe samenwerking met Kenniscentrum BIN zetten we weer een grote stap voorwaarts.”

Samen met dezelfde boodschap naar minder brandwonden en meer brandveiligheid!

De bedoeling is om met z’n allen één uniforme boodschap, naast de boodschap die een Hulpverleningszone, Provinciale bond of BIN-afdeling zelf wil verspreiden, te delen met de burger. Want minder brandwonden en meer brandveiligheid is de verantwoordelijkheid van iedereen! De kracht van dit verhaal is het samen verspreiden van een uniforme boodschap!
Want samen staan we sterk(er)!

De ontwikkeling van de beelden en campagnes blijft gebeuren door vzw Oscare en Hulpverleningszone Oost (Vlaams-Brabant), met mogelijke input van de andere zones en BIN.

Ondertussen werd er al heel wat beeldmateriaal ontwikkeld dat je kan terugvinden op www.leefbrandveilig.be.

Extra informatie

Wat is Leef Brandveilig?

Leef Brandveilig is een gezamenlijk project van vzw Oscare, Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant, Zuid-Oost, Meetjesland, Taxandria, Vlaams-Brabant West, Rivierenland, Brandweer Westhoek en het Kenniscentrum voor Buurtinformatienetwerken. Samen kunnen we komen tot minder brandwonden en meer brandveiligheid.
Leef Brandveilig: www.leefbrandveilig.be

Wat is Buurtinformatienetwerk (BIN)?

Een BIN is een gestructureerd samenwerkingsverband tussen burgers - zelfstandigen - bedrijven in een bepaalde wijk, de lokale politie en de bestuurlijke overheid, dat tot doel heeft het algemeen veiligheidsgevoel te verhogen. De werking steunt op 3 pijlers: participatie, communicatie en preventie.

In Vlaanderen zijn er 900 BIN-afdelingen met zo’n 90.000 aangesloten gezinnen.
BIN Netwerkcentrum: http://kce-bin-plp.be/

Laatst bijgewerkt op 05 april 2018
90.000 Vlaamse gezinnen gaan voor meer brandveiligheid!
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.